John Danaher: „Egyértelműen lehetőség”, hogy GSP nem harcol újra
2017. december 13. 10:00

John Danaher: „Egyértelműen lehetőség”, hogy GSP nem harcol újra

George St-Pierre’s Brazilian jiu-jitsu edzője, John Danaher azt állítja, hogy a korábbi UFC váltó- és középsúlyú bajnoka talán sosem lép újra a ketrecbe, miután fekélyes vastagbélgyulladást diagnosztizáltak nála.

St-Pierre a múlthéten lemondott címéről, mert az „egészségére kell fókuszálnia”, így Robert Whittaker-t nevezték meg ideiglenes bajnoknak a helyére.
 
Hétfőn a The MMA Hour-ban Danaher kitartott amellett, hogy St-Pierre-nek időre van szüksége, hogy eldöntse, vissza akar-e térni az oktagonba. Ez számára egy „egész életét megváltoztató döntés” lesz.
 
Kihangsúlyozta, hogy a korábbi bajnok reakciója az orvosi kezelésekre nagy szerepet fog játszani a döntés kimenetelében.
 
„Ez egyértelműen lehetőség,” - válaszolta a kérdésre, hogy St-Pierre versenyzői karrierje vajon a végére érte-e.
 
„Nem akarok sem igent, sem nemet mondani, ez egyáltalán nem az én döntésem. Ezek nagyon mély, személyes döntések, amiket Georges-nak meg kell hoznia. Továbbá ezt nem döntheti el a pillanat hevében.”
 
„Ezek a döntések megfogják változtatni Georges életét, így fontos, hogy a döntés az orvosi kezelésre való reakciójának megfelelően szülessen meg.”
 
„Amit tudok, hogy az általános fekélyes vastagbélgyulladásra alkalmazott kezeléseknek idő kell, hogy kifejtsék a hatásukat. Három-nyolc hónapig is eltarthat, mire észrevehető változás történik. Meg kel várnunk a szervezetének a kezelésre adott válaszait és annak alapján kell dönteni.”
 
Danaher kijelentete, hogy St-Pierre-nek megfelelő motivációval kell rendelkeznie, hogy újra küzdjön.
 
„Amit nem szeretek látni, az olyan emberek küzdelme, akik azt hiszik küzdeniük kell” - mondta. „Ez egy nagyon, nagyon nehéz sport. Nem hiszem, hogy sok ember tisztában lenne azzal, hogy milyen kemény edzés folyik egy-egy bajnoki szintű edzőtáborban.”
 
„Ez nem a gyenge szívűeknek való, mert ha nem vagy 100%-ban elkötelezett a projekttel kacsolatban, ha ez nem valami, amit élvezel csinálni legalább egy bizonyos formában - nem kell minden egyes részét szeretned, de lennie kell benned valami mély elégedettségnek, élvezetnek – ha nem így van, sosem leszel igazán a része.”
 
„Emlékszem egy táborra, amikor Georges nem volt teljesen elkötelezett, ahol kétségeink voltak, hogy fog e harcolni. Talán ez volt az a tábor, amikor a legkevesebb motivációja volt, hogy kiálljon és normálisan harcoljon.”
 
Az ünnepelt edző elárulta, hogy St-Pierre még folytatni akarta a Bisping elleni meccset megelőzően, de az egészségügyi állapota közbeszólt.
 
„Hihetetlenül motivált volt” – mondta Danaher a Bisping elleni meccsről.
 
„Georges iszonyatosan lelkes volt a harccal kapcsolatban, és jelezte is, hogy vágyik a visszatérésre. De volt egy fizikai probléma, ami megnehezítette a dolgokat."
 
„Az első kérdés, hogy orvosilag létezhet -e, hogy visszatér? A válasz, hogy még nem tudjuk, megvárjuk, hogy reagál a kapott gyógyszerekre. A második pedig, hogy pszichológiailag játékban marad-e – akarja-e ezt csinálni?”
 
„Azt biztosan tudom, hogy a Bisping elleni harc előtt a válasz a visszatérésre igen volt. Azóta ez az egészségügyi probléma megjelent és uralkodóvá vált – ebben a pillanatban ez egy nyitott kérdés. A reakciója a kezelésre határozza majd meg, hogy visszatér-e.”