Sumo: Kiválóan szerepelt a magyar csapat Lengyelországban
2012. szeptember 13. 09:21

Sumo: Kiválóan szerepelt a magyar csapat Lengyelországban
Három bronzérmet gyűjtöttek a magyarok a Lengyelországban rendezett sumo versenyen. A rangos pénzdíjas torna az októberi, hongkongi világbajnokságra történő felkészülés jegyében zajlott.
Ideális körülmények és szívélyes vendéglátás fogadta a magyar csapatot a lengyel Krotoszyn városában, amely mintegy 25 km-re található a versenynek otthont adó Ostrów Wielkopolski-tól.

Az egynapos, városháza téren tartott nemzetközi sumo bajnokságon nyolc magyar induló volt, közülük hárman állhattak fel a dobogóra.

A nők mezőnyében a 95 kg-os súlycsoportban Sárkány Vivien a lengyel Kandzierska Magdalena elleni győzelemmel szerezte meg a harmadik helyet.

Sumo: Sárkány Vivien akcióban
Sárkány Vivien akcióban

A férfiaknál a 85 kg-osok közt az érdi Spartacus 22 éves sportolója, Szelp Dénes a főági vereség után a vígaszágon menetelt tovább, végül három nyertes mérkőzéssel szerzett bronzérmet.

Szelp Dénes
Szelp Dénes úton a bronzéren felé

Ugyancsak a férfiaknál, de az open kategóriában népes mezőny gyűlt össze. Kalmár István két lengyel szumós legyőzése után az azerbajdzsáni Alakbarovtól kikapott, a vígaszágon azonban ő is sikerrel vette valamennyi párharcát.

Kalmár István a dobogó harmadik fokán
Kalmár István a dobogó harmadik fokán

Lengyelországban komoly tekintélye van a szumósportnak. Nem csupán az induló hét ország, az élő közvetítés, a kifogástalan ellátás, hanem az is bizonyítja, hogy a lengyeleknél léteznek önálló sumo klubok, saját, erre a sportágra kialakított létesítményekkel.

A sumo világbajnokságot, melyen a magyar válogatott is részt vesz, jövő hónapban rendezik Hongkongban.


Ostrów Wielkopolski, 2012. szeptember 8.


Pecsuvácz Péter