A végére is maradt érem: Joó Abigél és Bor Barna bronzérmes
2013. április 28. 19:41

A végére is maradt érem: Joó Abigél és Bor Barna bronzérmes
Jól szerepeltek a magyar versenyzők a budapesti adidas Judo Európa-bajnokság egyéni küzdelmeinek zárónapján, a mieink közül a nehézsúlyú Bor Barna és a 78 kilogrammos Joó Abigél is a dobogó harmadik fokára állhatott.
Profight: Judo ruhák széles választéka!
Szombaton öt súlycsoport küzdelmeire került sor a Papp László Budapest Sportarénában zajló kontinensbajnokságon, a magyar színeket négy versenyző képviselte.

A férfi 100 kilogrammos súlykategóriában ketten is indultak, Farkas Bálint (TFSE) és Cirjenics Miklós (Honvéd-Kipex) egyaránt győzelemmel kezdett: Farkas a korábbi Európa-bajnok spanyol Alarza, Cirjenics pedig a junior Eb-bronzérmes bolgár Dicsev ellen diadalmaskodott.

Farkas Bálintnak a 2011-es Európa-bajnok, a bosnyák Mekics megálljt parancsolt a második fordulóban, ipponnal győzte le a magyar judóst. „Nagyon elfáradtam. Sajnos az állóképesség döntött ezen a mérkőzésen, ez meglátszott az intések számán is. Ellenfelem a végén döntötte el a meccset. Nagyon szerettem volna hazai közönség előtt jól szerepelni, sajnálom, hogy így sikerült" - mondta Farkas Bálint az összecsapás után.

Cirjenics Miklós ippongyőzelemmel folytatta a moldovai Coreac ellen, ám a harmadik fordulóban ő is búcsúzott - legyőzője, Lukas Krpalek néhány órával később huszonöt éves szünet után újra Európa-bajnoki aranyérmet szerzett Csehországnak.

„Jó is ez az eredmény, meg nem is. Életem első felnőtt Európa-bajnoksága volt, az első két meccs parádés volt. Ha nem lett volna a bemérkőzés, most ott lennék a vigaszágon" - vélekedett Cirjenics Miklós.

A nehézsúlyú Bor Barna izgalmas meccsen mutatkozott be a Sportaréna ötezres közönsége előtt, az osztrákok junior Európa-bajnoka próbált túljárni a paksi judós eszén. Erre azonban nem sok esélye volt, Allersdorfert többször is intették, majd az utolsó percben az Atomerőmű SE világbajnoki ezüstérmese kirúgta a lábát, s ipponnal megnyerte az összecsapást.

Hidegzuhanyként érte a publikumot az orosz Szajidov elleni folytatás: a legjobb négy közé jutásért a 192 centiméteres Bor Barnánál egy fejjel magasabb rivális egy kaszáló csípődobással legyőzte reménységünket, aki így a vigaszágra került. Ott azonnal sikerült javítania, a német Zimmermann ellen gyors ippongyőzelemmel jutott tovább. Mindez azt jelentette, hogy éremért léphet tatamira a budapesti Eb-n.

A bronzmérkőzésen a szlovén Ceraj volt az ellenfél, Szlovénia válogatottja kiemelkedően szerepelt Budapesten, szerencsére Ceraj most sem tudta megszerezni az első kontinensbajnoki medálját. Ez a meccs sem tartott sokáig, a szlovén támadását kivédte Bor Barna, majd rögtön ebből leszorítást indított, amit sikeresen végig is vitt. Pályafutásának negyedik felnőtt Európa-bajnoki érmét szerezte meg, három ezüst után egy bronzot.

„Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki izgult értem a mai napon. A mesterem, Hangyási László annyit mondott a helyosztó előtt, hogy most már menjek teljes gázzal előre, nincs hova tartalékolni, majd utána pihenhetek eleget. Úgy is gondoltam, ha beledöglök is, megcsinálom! Rájöttem, milyen nehéz itthon versenyezni, de inkább segítségnek éreztem a szurkolást, s nem tehernek" - mondta a huszonhat esztendős Bor Barna.

Bor Barna
Ezüst után bronz: Bor Barna

A 78 kilogrammosok versenyében Joó Abigélnak sokat kellett várnia a bemutatkozásra, az indulók száma miatt rögtön az elődöntőbe jutásért meccselhetett a világbajnok holland Verkerkkel. A találkozó nem hozott értékelhető akciót, az intések számát tekintve azonban Joó Abigél volt előnyben, így ő léphetett tovább.

A döntőbe jutásért a franciák kétszeres Eb-érmesével, Lucie Louette-tel kellett megmérkőznie. Ez a párharc sem hozott akciót, ám ezúttal a magyar versenyző kapott több büntetést, így Joó Abigél a bronzmeccsen keresett vigasztalódást. Az Eb-bronzérmes német Malzahn ellen a KSI SE sportolója uralta a meccset, jukóval előnyt szerzett, amit meg is tudott őrizni a meccs végéig: Joó Abigél a két Európa-bajnoki címe mellé egy bronzérmet is szerzett.

„Ahhoz képest, hogy mennyire vártam a hazai rendezésű Európa-bajnokságot, a végére inkább már teher lett számomra. E pillanatban úgy érzem, soha többet nem szeretnék itthon versenyezni. Az első meccs előtt még sírtam is. Nehezen bírtam elviselni, hogy ez a rengeteg ember miattam is jött ki. Ez az első alkalom, hogy bronzérmet szereztem Európa-bajnokságon, úgy látszik, az arany csak a páros években jön össze..." - nyilatkozta az újdonsült bronzérmes, Joó Abigél.

Joó Abigél
Joó Abigél bronzérmes

A magyar válogatott az előzetes elvárásokat túlteljesítve, egy arany- és két bronzéremmel, továbbá két ötödik és két hetedik hellyel fejezte be az egyéni küzdelmeket.


Forrás: Judoinfo.hu