Muaythai Mania 2: Egy fantasztikus szombat este története
2013. április 02. 23:28

Muaythai Mania 2: Egy fantasztikus szombat este története
Március 30.-án szombaton a klasszikus thai-box szerelmesei töltötték meg a Szentendre VSE edzőtermét, azaz a Kőfaragó utca 4-et. A párosításokat elnézve jó meccseket és telt házat vártunk, de ez az este minden várakozást felülmúlt.
Profight: Thai-box nadrágok kedvező áron!

A körülményekről

Ami szembetűnő és meghökkentő volt mindjárt az elején, hogy a tornát este hat órai kezdéssel írták ki és láss csodát, a bevonulás hat óra tíz perckor elkezdődött, amire versenyre járó pályafutásom során még nem volt példa. A kapuk megnyíltak és az emberek csak özönlöttek és özönlöttek, ahogy mondani szokták még az álló helyet is néha át kellet adni, ha egy idősebb ember tűnt fel a láthatáron.
Ettől függetlenül mégsem volt tömegnyomor, de a kiváló "underground" miliő egy profi és lényegretörő gála képét sejtették előrevetíteni az emberben. Semmi sallang! Ring, egy-két asztal pogácsával, kis büfé, székek, szakértő közönség (a jegyek kilencvenöt százaléka elővételben elkelt) és természetesen a harcosok.

A felvezető

Ki más, mint a magyar muaythai emblémája Rehák György méltatta a körülményeket a gála elején, hiszen a fellépő harcosok és edzőik zömét Ő nevelte ki, így valószínűleg egyik szeme sírt a másik nevetett, amikor magyar harcosok feszültek egymásnak. Szerencsére a színvonal mindenért kárpótolta!
A díszasztalnál foglalt helyet Habash Antoine, a honi thai-box legújabb büszkesége, akit nagy üdvrivalgás fogadott a bemutatásnál, hiszen március elején Jagodinában hazai versenyzőt verve felülhetett a WAKO PRO K-1 Világbajnoki trónjára 60 kg-ban, amire idáig még magyar versenyzőtől nem volt példa. Valamint köszönthettük Kótai Mihályt egykori profi box világbajnokot és Várszegi Rudolfot is a Magyarországi Össz-Harcművészeti Szövetség alelnökét.

A képen Várszegi Rudolf és Habash Antoine
VIP rész Várszegi Rudival és Habash Antoine-nal

A szponzorok is kitettek magukért ezen az estén. A kiváló Re-Gym harcos Birics Tamás egy éves támogatói szerződésben részesült, amit Telek György a Magnum cégcsoport vezetőjétől vehetett át, ezzel segítve Tamás további eredményes pályafutását és zavartalan felkészülését. Szintén kiváló tehetségünk a junior szinten minden létező nemzetközi övet begyűjtő Éltető Daniella a Yokkao sportszergyártó cégtől kapott egy értékes felszerelésekből álló ajándékcsomagot és további együttműködésre is számíthat a versenyre utazásokkal kapcsolatban.

 

Éltető Daniella és a Yokkao
Éltető Daniella és a Yokkao csomag...

A küzdelmek

A mérkőzéseket tradicionális muaythai szabályrendszerben bonyolították 3x2 percben, védőfelszerelés nélkül, ahol a térd és könyök használata engedélyezett!

Az első párban két fiatal tehetséges versenyző mérkőzött egymással 71 kg-ban. A Thong Thai Gym harcosa Dobos Mátyás, míg a Perfect Fight Club részéről Puskás Dávid. A találkozón főleg Dávid akarata érvényesült a ringben és erőteljes rúgásaival határozott pontelőnybe került a hősiesen küzdő inkább kéztechnikájára alapozó Mátyással szemben. A csata kiváló három menetet hozott, ahol végül a Perfect Fight Club versenyzője Puskás Dávid egyhangú pontozást követően diadalmaskodott. Remek kezdés!

Aztán jöttek a nehezebb fiúk egy 81 kg-os összecsapás keretében. A Rokko Gym-et Horváth István míg a Salgó Fight Klub-ot Kiss Balázs képviselte. Igazán szoros, parázs csata kerekedett a küzdelemből, ahol végül 2:1 - es pontozást követően Horváth István kezét emelték a magasba.

Az elsői női küzdelemre a harmadik párban került sor és nagy üdvrivalgás közepette vonult be a szorítóba az abszolút hazai színeket képviselő 56 kg-os Szentendrei VSE amazonja János Zsófia majd később ellenfele a szlovákiai Spartan Gym Bratislava versenyzője Kristina Lindtnerova. Zsófia korán kapott egy monoklit a szlovák lánytól, aki láthatólag képzettebb és dinamikusabb volt magyar ellenfelénél, de Zsófi ennek ellenér remekül küzdött. A mérkőzés döntése a pontozókra maradt, de ott nem volt vita, a szlovák lány egyhangú pontozással nyert a nagyot küzdő János Zsófia ellenében.

A negyedik összecsapáson újra hangorkán köszöntötte a hazai versenyzőt, hiszen szorítóba hívták a 63.5 kg-os Re-Gym ászt, a többszörös magyar bajnok, válogatott Birics Tamást, aki friss szponzori szerződéssel a zsebében egészen pazar bunyót produkált. Ellenfele a Pro Gym Zilah versenyzője Marcel Porumb, aki bár szemmel láthatólag képzett és dinamikus versenyző, de ezen az estén csak asszisztálni bírt a thai-box minden szépségét bemutató Birics klasszis munkájához. Tamás másfél meneten keresztül parádézott, kiváló zóna munkát bemutatva, test-fej kombinációkat váltogatott, remekül ötvözve a térd rúgásokat a pontos kéz és lábtechnikákkal. A második menet derekán egy térdestől megrendült Porumb, innentől már csak szédelgett a ringben, amikor a bíró beszüntette a találkozót, így Tamás elkönyvelhetett egy újabb TKO győzelmet.

Birics Tamás vs. Marcel Porumb
Birics vs. Porumb

Birics Tamás vs. Marcel Porumb
Lábsöprés Birics módra

A hangorkán nem enyhült, hiszen egy újabb Szentendrei fiú lépet kötelek közé 75 kg-ban. Rozor Gergő az SZVSE versenyzője egy magas fiú, a szintén szlovák Spartan Gym Bratislava harcosával Jakub Benko-vel mérkőzött egy igazi közönségszórakoztató találkozón. A magas szlovák fiú jól használta ki magasságbeli fölényét, klincsben térd és könyök technikákat alkalmazva próbálta feltörni Gergőt de a magyar fiú jól állta a sarat és a harmadik menetben egy sérülést követően győzelmet ünnepelhetett. Gergő nyíltan felvette a harcot, bátran küzdött, így váratlan győzelme feltüzelte az egyébként is aktívan buzdító közönséget.

Újabb magyar ász lépkedett a ringsarok felé az est hatodik összecsapásán. 65 kg-ban talán a világ első számú junior női versenyzője a Bőcsi SC-től Éltető Daniella, akinek tehetségéhez nem férhet kétség, hiszen junior Világ és Európa-bajnok az IFMA és a WAKO szövetségnél is, így meglehetősen nehéz számára ellenfelet találni. Most végre sikerült, ráadásul egy igen bátor bevállalós amazon személyében, aki a Kyo Gym Szatmárnémeti (Szűcs Barna a klub vezetője, aki szintén Rehák György nemzetközileg elismert versenyzője) harcosa. Alice Ardelean bár küllemre egy jóllakott matekzseni benyomását kelltette, mégis a ringben pazarul állta Daniella erőteljes és dinamikus kéz-láb rohamait. A magyar klasszis győzelméhez nem férhetett kétség (3:0), de mostanság kevesen vannak a világon, akik ilyen jól bírják a gyűrődést a magyar lány ellen.

Azt est zárása képen egy 91 kg-os párosítás, a Bosster Z versenyzője Dicku Péter és a szintén Kyo Gym-es Marius Montenau között. Remek, fordulatos mérkőzésen a harmadik menetben TKO győzelmet aratott Bánhegyi Zoli tanítványa, aki türelmes bunyót bemutatva kiváló és pontos köríves és térdrúgásokat bemutatva szépen felőrölte az inkább kézzel próbálkozó román versenyzőt.

Összegzés


Kiváló mérkőzések és pazar lebonyolítási rendszer jellemezte a gálát, ami ékes bizonyítéka annak, hogy viszonylag kis költségvetésből is lehet igazán színvonalas tornát összehozni. Nem kell más csak a sportágban dolgozó szakemberekre bízni a munkát és akkor garantált a magas színvonal. Érdeklődve várjuk a folytatást!


K.T.