A harcművészetek bölcsessége . Tanácsok az edzéshez és az élethez.
2015. április 23. 13:56

A harcművészetek bölcsessége . Tanácsok az edzéshez és az élethez.

A  harcművészetek gyakorlóinak egyik kedvence az összegyűlt bölcsesség, amit a harcolni tudás mellé kapnak, edzésen, könyvekből, filmekből. Ezek az idézetek és megfigyelések sokkal nagyobb elképzeléseket foglalnak össze rövid mindenki számára értelmezhető formába. Alább olvasható híres és kevésbé híres harcművészek pár gondolata.

Profight: Harcművészeti felszerelések széles választéka!

,,A karate nem a hobbim. Az életem."

Mas Oyama, a kyokushin alapítója

,,Mint oktatók, gyermekeket és fiatalokat oktatunk arra, hogy tiszteljenek másokat, és az időseket. A fegyelemre és a helyes cselekedetekre koncentrálunk, nem csak arra, hogy an tegyünk kárt a másikban"

G.K. Lee, az American Taekwondo Association vezető mestere

,, Az egyetlen út ahhoz,  hogy képzett harcművésszé váljunk, az,  hogy megtanuljuk hogyan cselekedjünk automatikusan"

Jhoon Rhee, a taekwondo egyik úttörője

,,A karate, mint a harc egy formája, nem trükkök vagy előre betanult reakciók gyűjteménye, hanem alapelvek, fizikai formába átültetve, amik lehetővé teszik a megtanult reakciók spontán alkalmazását"

Dave Lowry, a Black Belt írója

,,A filozófia és spiritualitás nélkül a harcművészetek értelmüket vesztik és így csak egy veszélyes sporttá válnak"

Bong Soo Han, a hapkidó úttörője

,,Nyerj teret minden ütéssel, rúgással és blokkolással. Nem egy módon tanulsz harcolni aztán egy másmódon a katát. A katádnak a harcot kell támogatni, minden mozdulatod az ütés sikerességéhez kell hozzájáruljon. Csak annyira vagy jó amennyire képes vagy találatot bevinni."

Gary Alexander, isshin-ryu karate mester

,,Irányítsd az erőt a hátsó lábadból a testeden keresztül az ütésbe"

Ted Wond, Jeet kune do oktató

,,A fizikai tulajdonságok, a pszichológiai állapot és a törvények ismeretének fejlesztése, az önvédelem érdekében. A cél a fizikai sérülés elkerülése, a szeretteid védelme a törvény keretein belül, bármilyen eszközzel ami ehhez szükséges.

Kelly S. Worden  definíciója az önvédelemről

 

,,Ami igaz egy emberre nem biztos, hogy igaz egy másikra. Az igazság mindig a harc adott pillanatában található meg.

Ed Parker, amerikai kempo úttörő

,,Minden oktató a saját stílusa felé elfogult, természetesen mindegyik azt mondja az ő stílusa a többi fölött áll. Sokszor mondták már viszont: az oktató csak annyira jó amennyire a tanítványai, akiket oktatott."

Chuck Norris

,,Az erőszak ritkán megoldás, de amikor az, akkor az  egyetlen."

Tim Larkin

,,A siker alapja gyors válasz a támadásra"

William Cheung, wing-chun kung fu mester

,,Kétféle judo van. A kis judo csak a technikákkal és a test fejlesztésével foglalkozik. A nagy judo az élet értelmének elérését is célul tűzi ki: a lélek és a test a lehető leghatékonyabban van használva "

Jigoro Kano

,,Egyensúly nélkül nincs  kontroll"

Gary Alexander, isshin-ryu karate mester

,,Egy bokken (fakard) egy tapasztaltabb mester kezében legyőzhet egy kevésbé ügyes, vagy kevésbé szerencsés harcost, aki shinkent (acélkard) használ. Miyamato Musashi sok ellenfelét legyőzte egy bokkennel, de nem a bokken nyerte meg a csatát, hanem Musashi."

Masuyaki Shimabukuro és Carl E. Long

,,Sok úgynevezett fejlettebb technika valójában csak egyszerű mozdulatok nagy sebességgel és pontossággl kivitelezve. A haladó edzés titka egyetlen dolog:  nagyon sok ismétlés"

Jhoon Rhee

,,A legjobb ok a karate megtanulására a jellem fejlesztése, elsősorban jó emberré kell válni és csak ezután erőssé. Ezt meg kell érteni a fejlődés érdekében."

Mas Oyama

,,Kényszerítsd ellenfeled, hogy testét tegye merevvé és veszítse el egyensúlyát és mikor már védtelen akkor támadj."

Jigoro Kano

,,A szabad edzés közben az újoncok általában a legutoljára tanult dolgot gyakorolják, a haladó karatésok viszont az alaptechnikák fejlesztését gyakorolják."

Dave Lowry

 

,,A kard fontosabb mint a pajzs, az ügyesség azonban még fontosabb mindkettőnél. A végső fegyver az elme. Minden más csak kiegészítés."

John Steinbeck

,,Azt mondják egy férfi fegyvere a kard a nőé a legyező, és a legyező több kárt tudott okozni"

R.D.