Könyvajánló: A Shaolin-kolostor Chin Na-technikái
2013. szeptember 24. 20:27

Könyvajánló: A Shaolin-kolostor Chin Na-technikái
Bevezető és útmutató egy hatékony önvédelmi rendszerhez, amelynek elemei beépíthetők bármely harcművészeti, illetve küzdősport-irányzatba.

Dr. Yang Jwing-Ming: A Shaolin-kolostor Chin Na-technikái
Oktatói kézikönyv minden harcművészeti stílushoz

Új borítóval sok év kihagyás után vevői igényre jelentettük meg újra ezt a régi, nagysikerű könyvünket.


A Chin Na már a kezdetek óta a kínai harcművészetek része. Védések és támadások széles skáláját tartalmazza a legalapvetőbbektől a bonyolultabbakig. Az alapvető technikákat bármely harcművész elsajátíthatja, sőt, az átlagember által is megtanulhatók. Ezek az alaptechnikák könnyen átvihetők más harcművészetekbe is, például a cselgáncsba, birkózásba, karatéba vagy a taekwondóba. Aki elsajátítja az alaptechnikákat, elkezdheti a haladó Chin Nát, ami olyan mély, hogy több mint húsz évbe telik az elsajátítása. Vég és határ nélküli tudás ez.

A Shaolin-kolostor Chin Na technikái
A könyv borítója

Chin kínaiul azt jelenti, hogy megfogni, megragadni, ahogy a sas megragadja a nyulat vagy a rendőr elfogja a gyilkost (Chin Shiong). Na azt jelenti: tartani, ellenőrizni, uralni, irányítani. Így a Chin Na fordítása a következő lehet: ragadd meg és irányítsd! A fogástechnikák mellett, amelyekre a neve utal, a Chin Na tartalmaz még nyomó- és ütőtechnikákat is. Általában tehát azt mondhatjuk, hogy a fogástechnikák képezik a Chin Na alapjait, míg a nyomó- és ütőtechnikák magasabb szintű ismereteket igényelnek. A fogástechnikák lényege az, hogy megragadjuk és leszorítjuk az ellenfél ízületeit, izmait vagy az inait, hogy mozgás- illetve harcképtelenné váljon. A nyomástechnikákkal megbéníthatók az ellenfél végtagjai, de eszméletvesztést vagy halált is okozhatnak. A nyomástechnikákat rendszerint a meridiánpontokon alkalmazzuk, ami befolyásolja a Chi áramlását a belső szervekbe illetve az agyba. Gyakran az idegvégződéseket nyomjuk, ami különlegesen erős fájdalmat és eszméletvesztést okozhat. A Chin Na-ban az ütéseket az életpontokra visszük be, ami halálos is lehet. A könyvben tárgyalt technikák mind a „ragadd meg, és irányítsd" elvét követik.

A könyv folytatása a szintén Dr. Yang Jwing-Ming által írt Shaolin Chin Na haladóknak című könyvünk.

 

Lunarimpex