A nemzetközi kick-box edzőképzés központja lehet Magyarország
2013. december 27. 17:37

A nemzetközi kick-box edzőképzés központja lehet Magyarország
A kick-box világbajnokságot értékelő cikkben Dr.Leyrer Richárd, a magyar Kick-boksz Szövetség elnöke, a MOB és a WAKO alelnöke kifejtette véleményét, mennyire kulcsfontosságúnak ítéli meg a sportág fejlődésének szempontjából az edzőképzést.
A törökországi Antalyában megrendezett WAKO Kick-box Világbajnokság első napján a WAKO döntéshozó testülete, a a WAKO Board előtt egy rendkívül érdekes és tanulságos, prezentációval egybekötött előadás hangzott el. Dr.Kozsla Tibor, a budapesti Semmelweis Egyetem Sporttudományi Karának nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója a nemzetközi edzőképzésről és a WAKO előtt álló feladatokról beszélt.

- A WAKO érdeklődést tanúsított a jövőbe mutató és a fenntartható fejlődést biztosító edzőképzés iránt. Minden nemzetközi szövetség részére létkérdés, hogyan tud támogatást és szolgáltatást nyújtani a tagországoknak és az edzőknek , hogy a saját sportáguk milyen irányban fejlődjön tovább. Sok múlik az emberi erőforráson, nemcsak az edzőkön - lehet a vezetőkön, a versenybírókon is gondolkodni, hiszen ezek a posztok állandó képzést igényelnek. Az edzőképzés most olyan útra léptetheti a WAKO-t, a SportAccord részeként, ami meglendítheti ezt az egész folyamatot.

- A WAKO-ban rendkívül színes a kép, itt a világbajnokságon is az öt világrész képviselteti magát. Létezik e egy olyan edzői sztereotípia, amelybe a különböző kultúrából érkező edzők be tudnak tagozódni?
- Azt gondolom, hogy sztereotípia nem biztos, hogy létezik, de rendszert lehet adni. Itt a ",,tulajdonossal" a WAKO-val tárgyalunk, Ők döntenek arról, hogy a három különböző részterületről mi a fontos irány a képzésben, meg tudják mondani, mi az a minimum követelmény, amely az Ő sportágukban kritériumként kezelhető, és az öt földrész, a tagországok felé ajánlásként meg tudják fogalmazni. Nagyon sok nemzeti szövetség létezik, amelynek egyszerűen nincsen emberi forrása arra, hogy ilyen programot készítsen. Ehhez szolgáltató kell, egy erős egyetem vagy tervezet, ami ezt tudja nyújtani. A WAKO majd megmondja, kik ennek a területnek a mesterei a tudásban, gyakorlatban és elméletben. Így velük kell dolgoznunk, mi lesz a végtermék az edzőképző programban., mi a tananyag a különböző szinteken., és ha a WAKO ezt küldi tagországai felé, akkor el kell higgyék, hogy ez a részterület rendben van.


- Az egykori TF híres volt arról, nem egy fejlődő ország sportszakemberi utánpótlását a TF vetette meg a vendéghallgatókkal. Lehet e a kick-box-ban is erre számítani, egy Budapest központú nemzetközi edzőképzésben?
- Igen, a dolgok ebbe az irányba mutatnak. A Testnevelési Egyetem negyven év valósítja meg nemzetközi edzőképző programját., ahhoz ide kell utazni Budapestre, három hónapot ott kell tölteni. Nem biztos, hogy a mai finanszírozási helyzetben ez gazdaságos, kifizetődő. A távoktatás sokkal olcsóbb, és hasonló szinteket és képesítéseket tud kihozni. Senki sem lenne boldog, ha rájönne, hogy a gyermekét olyan edző tanítja, akinek nincs semmiféle képesítése. Meg kell teremteni az alapot, ahol sokan vannak, akik szeretnének a sportágban maradni. Remek alkalom arra, hogy a WAKO a kick-box-ban megszabja, mi az a minimum, amit az edzőképzéskor teljesíteni kell. Ebben óriási szerepe lehet a reményeink szerint a közeli jövőben megújuló , ismét önállóvá váló Testnevelési Egyetemnek, nem elfelejtendő, hogy a világraszóló magyar sportsikereket elérő edzők is nálunk tanultak.

- Végezetül, a prezentáció során milyen visszajelzéseket észlelt. Lesz ebben a testületben érdeklődés, fogadókészség?
- Az egész végrehajtó bizottság bent ült, én azt hiszem, lesz fogadó készség, és megmondom őszintén , sok választáli lehetőségük ebben nem lesz. A SportAccord, ami a nemzetközi sportszövetségek világszervezete, ebben a kérdésben már döntést hozott, ez megy előre. A WAKO, mint a SportAccord tagjai dönthet, hogy szeretne e ebben részt venni. Nem lesz más választásuk, még az olimpiai sportágak sincs. Azt hiszem, hogy a magyar kormány támogatásával, működőképesen, hogy Magyarország legyen ennek az edzőképzésnek a központja!


Gregor László