Remek zárás a kick-box Világbajnokságon
2013. december 08. 16:48

Remek zárás a kick-box Világbajnokságon
A törökországi kick-box világbajnokság utolsó napján hét versenyzőnk lépett a tatamira, világbajnoki döntőt vívva.
A hölgyeknél először Kádas Adrienn döntőzött az olasz Antonella Esposito ellen. Nos, ezen mérkőzésen minden úgy alakult, ahogyan ezt elképzelte a magyar csapat. Adri már az első menet végén fölényesen vezetett. Körbemozogta ellenfelét, és ebből támadta le. A többi menetet is uralta, és megérdemelten nyerte meg második világbajnoki címét.

Kádas Adrienn aranyérmes
Kádas Adrienn aranyérmes

Rögtön utána ismét magyar versenyző állt nagy erőpróba előtt. Nagy Henrietta csapott össze az orosz Maria Semenovával. Azt sejthette mindenki, hogy nagy taktikai csata lesz. Ennek megfelelően nem árasztották el pontokkal a versenyzők egymást, de ebben a"pontfukarságban" Nagy Henrietta volt a adakozóbb és így világbajnok lett. A végén, az egy pont előny világbajnoki címet jelentett.

 

Nagy Henrietta Világbajnok
Nagy Henrietta Világbajnok

Kondár Anna, a hölgyek point-fighting nehézsúlyú döntőjében érvényesítette nagyobb tudását és technikai fölényét. Magabiztosan, szinte megtervezetten növelte pontelőnyét, így a végén kétségtelenné tette, hogy itt csak Ő lehet a világbajnok.

Az eredményhirdetés boldog percei után a következő blokkban két döntőben is érdekeltek voltunk. Point-fighting 63 kg-ban megismétlődött a szentpétervári Harcművész Világjátékok fináléja Veres Richárd és az olasz Adriano Passaro között. Richárdnak volt mit törleszteni valója. Úgy tűnt, ez sikerülni fog. A rendes küzdőidő után döntetlen állás alakult ki, majd a hosszabbításban Veres három pont előnyt szerzett, ezt azonban- sajnos- megtartani nem tudta. Így ismét döntetlen lett az állás, s következett az, ami egy ilyen vb döntő legdrámaiabb része, az első érvényes találat dönti el a világbajnoki cím sorsát. Ezt végül Passaro vitte be, s Veres Richárdnak maradt az ezüstérem. Richárd szinte vigasztalhatatlan volt.

Veres Richárd ezüstérmes
Veres Richárd ezüstérmes

Ezzel egy időben a másik páston sem kísérte szerencse a magyar versenyzőt. Pedig úgy nézett ki, hogy Dancsó Zoltán meg tudja nyerni a light-contact 89 kg-os döntőt a német Fabian Fingerhut ellen. De nem sokkal vége előtt, 2:1 arányú Dancsó vezetésnél a német hosszú lába elérte Dancsó fejét, és ez megfordította az eredményt, s már nem jutott idő a hátrány behozására, s 2:1 arányban győzött a német versenyző. A drámai körülmények között elvesztett két döntő érthető módon elkeserítette a magyar csapatot.


Dancsó Zoltán ezüstérmes

Szerencsére, az események tovább folytatódtak Gömbös László, aki a magyar VB csapat egyik abszolút aranyesélyesének számított, játszi könnyedséggel győzte le technikai K.O.-val, vagyis 10 pont különbséggel a szlovén Jaka Hudalest. Laci bármelyik súlycsoport bármelyik versenyzőjével a győzelem esélyével küzdhet meg, így a döntő megnyerése nem jelentett túl nagy kihívást még ilyen arányban sem.

Gömbös László aranyérmes
Gömbös László aranyérmes

Az utolsó egyéni magyar döntőt az újonc Murvai Márton vívta az orosz Bobrov ellen. Az orosz kick-box sport a hagyományosan erős ringes szabályrendszerek mellett az utóbbi időben a point-fighting szabályrendszert is nagy erőkkel fejlesztette. Így nem csoda, hogy az orosz válogatott versenyzők komoly kihívást jelentenek bárkinek. Az első menet Murvai vezetését, másik döntetlen közeli állást mutatott. A harmadik menet az orosz fiúé volt, Marcin a rutintalanság ütközött ki. Így most meg kellett elégednie az ezüstéremmel, de letette névjegyét a felnőtt mezőnyben, ami egy újonctól rendkívüli teljesítmény.

 

 

Murvai Márton ezüstérmes
Murvai Márton ezüstérmes

A világbajnokság utolsó versenyszámára a point-fighting szabályrendszerben megrendezett Csapat Világbajnokságra nagy izgalommal készültek a csapatok, az benne lógott a levegőben, hogy az eddigi hagyományokat és eredményességet tekintve a címvédő olasz és a az utóbbi időben szinte legyőzhetetlen magyar válogatott kerül majd a döntőbe. Ennek megfelelően a mieink először a svájciakat verték meg, majd a németek következtek. A másik ágról, egy szoros csata után az angolokat legyőző olasz válogatott került. Létrejött tehát az álomdöntő. A hölgyek küzdelme után még döntetlenre állt a mérkőzés, majd Veres Richárd harciassága és rámenőssége, Gömbös László pazar rúgás és ütéstechnikája, Mórádi Zsolt szépségdíjas, 3 pontot érő ugró fordított köríves rúgásának köszönhetően az olaszok megsemmisítő. 21 : 8 arányú vereséget szenvedtek. Csapatunk visszavágott a két évvel ezelőtti VB döntő vereségért.
Jobban nem is végződhetett volna ez a versenynap, ami végén megvonhatta a szakvezetés végső mérleget: Versenyzőink 6 arany, 4 ezüst és 8 bronzérmet szereztek, valamint hazavihették a csapat világbajnoki címet is.
Természetesen a szakemberek, a szövetségi edzők, Dr.Leyrer Richárd elnök véleményét is meg lehet majd ismerni egy elemző cikk keretében.

 

A pénteki döntők eredményei:
Point-fighting szabályrendszer:
Férfiak:

63 kg. Veres Richárd - Adriano Passaro* (Olaszország)
74 kg. Gömbös László*- - Jaka Hudales (Szlovénia)
94 kg. Murvai Márton - Alexander Bobrov* (Oroszország)

Nők:
65 kg. Kádas Adrienn* - Antonella Esposito (Olaszország)
70 kg. Nagy Henrietta*- Maria Semenova (Oroszország)
+70 kg. Kondár Anna* - Daria Merlukova (Oroszország)

Csapat világbajnokság: Magyarország - Olaszország: 21 - 8
A magyar csapa tagjai: Veres Richárd, Gömbös László, Mórádi
Zsolt, Jároszkievicz Krisztián, Kondár Anna, Kádas Adrienn
voltak.

Light-contact szabályrendszer:
89 kg. Dancsó Zoltán - Fabian Fingerhut* (Németország)


Gregor László