FILA Világbajnokság Lengyelországban szép magyar sikerekkel
2012. november 28. 19:00

FILA Világbajnokság Lengyelországban szép magyar sikerekkel
Idén November 15-től 18-ig Lengyelország, Krakkó látta vendégül a FILA égisze alatt rendezett Grappling, Pankráció és Amatőr MMA versenyszámokban megmérettetni érkezett versenyzőket, edzőket és szurkolókat.
Az eredetileg Oroszországba, Moszkvába tervezett versenyt az utolsó pillanatban törölték, így történt, hogy a rendezvény átkerülhetett Lengyelországba. De az átszervezés és a nem kis változtatás sem szegte kedvét a küzdeni vágyóknak. 5 kontinens 23 országa képviseltette magát ezen a neves rendezvényen. Idén a megannyi induló nemzet között először köszönthettük Luxemburgot, Samoát és Ausztráliát is.

Profight: MMA kesztyűk széles választéka!

A már megszokott magas színvonalú nemzetközi FILA versenyek sorából az idei világbajnokság sok újdonságot hozott a versenyzők számára, csakúgy, mint ahogy a versenyzők szereztek izgalmas pillanatokat a profi és látványos meccsekkel a nézők és érdeklődők számára. A súlycsoportokat az UFC (USA) által is használt súlycsoportokhoz igazítva határozták meg a korábbi évektől eltérően. A mérlegelés nem egy nappal megelőzően, hanem a verseny napján hozzávetőlegesen 1-1,5 órával a meccsek kezdete előtt történt. A mérlegelés, orvosi vizsgálat és Gi-k ellenőrzése is nagyon szigorú volt. A nevezett súlycsoportot egyetlen dekával sem lehetett meghaladni, ami automatikusan az adott súlycsoportból való kizárást jelentette.
Újdonság volt még a négy napos bajnokságon, hogy az egyes versenyszámok eltérő napokon lettek megrendezve. Így az első napon a Pankráció meccsek foglalták el mind a három szőnyeget. A második napon az amatőr MMA mérkőzések töltötték meg a lelátókat, amit a No-Gi Grappling követett és végül az utolsó napon a Gi-s földharc hozta lázba a nyerni vágyókat.
A világbajnokság mind a négy napján voltak Magyar érdekeltségű meccsek. A verseny első napján Pankrációban volt a legtöbb magyar induló. Stregova Zsolt -92Kg kategóriában az Azeri Hadiyev Akbertnek egy karfeszítéssel hozta tudomására, hogy ő a jobb. Zsolt ennek ellenére a dobogó második helyét foglalhatta el.

Stregova Zsolt a dobogó második fokán
Stregova Zsolt ezüstérmes

Nagy Ferenc Jácint a +100Kg-kos kategóriában a gigászira nőtt Ukrán Mishchenkóval folytatott heroikus küzdelemben egy szerencsétlen esés közben vállsérülést szenvedett, így sajnos csak a dobogó harmadik fokáig jutott és nem tudott tovább mérkőzni az ellenfelek nagy megkönnyebbülésére.
Sztrancsik Balázs a -62kg-os kategóriában a magyarok közül a legtöbb meccset vívva, négy mérkőzésen keresztül végzett a megtisztelő harmadik helyen. Az őt fős mezőnyben a körmérkőzéseken Lengyelország, Azerbajdzsán, Ukrajna és Kazaksztán tapasztalhatta meg milyen kesztyűben dudálni.

Sztrancsik Balázs bronzérmes
Sztrancsik Balázs bronzérmes

Hollósi Csaba a -66kg-os kategóriában nevezett versenyzők útját rögösítette a dobogó első foka felé. A 6 fős divízióban kettő nyertes és egy vesztes mérkőzéssel állhatott a dobogó harmadik fokára.

Hollósi Csaba bronzérmes
Hollósi Csaba szintén boronzérmes lett

Az MMA napján nagyon izgalmas és látványos, az amatőr jelzőt olykor meghazudtoló profi meccseket láthattunk. Ebben a versenyszámban Juhász József lépett Magyarország színeiben a szőnyegre. Ott az igen erősnek számító Orosz és Azerbajdzsáni ellenfelektől szenvedett vereséget, így a 6. helyen végzett.
Az egyik legnépesebb nevezőtábort a már szombaton tartott No-Gi Grappling versenyszám tudhatta magáénak olyan nevekkel, mint a 41 éves UFC harcos Jeff Monson. Hihetetlen technikai repertoár és felkészültség jellemezte a versenyzőket. A Birkózók és Brazil Ju-Jitsusok tarkította nagyon erős mezőnyt négy magyar harcos is duzzasztotta. Sztrancsik Balázs (-62Kg), Sárközi Róbert (-92Kg), Laczkó Balázs (-100Kg) és Kalmár István (+100Kg)
És mint hab a tortán, úgy érkezett el a vasárnap, ahol a Gi-Grappling koronázta meg a négy napos versenyt. A nevezett 23 ország legkiválóbb földharcosai jöttek el. Már csak a meccsek figyelemmel kisérésével is rengeteget lehetett tanulni. Itt természetesen a Brazilian Ju-Jitsuban jártas versenyzők voltak dominánsak. A vasárnap két Magyar induló Rőfi Gyula (-62kg) és Hollósi Csaba (-71kg) számára tartogatott kihívásokat. Hollósi Csaba sajnos pontozással kapott ki első meccsén az Orosz Yanakidis Lonnistól, amit Rőfi Gyula két izgalmas meccsel a dobogó harmadik fokára állva torolt meg.

Rőfi Gyula bronzérmes
Az utolsó napon Rőfi Gyula is szállított egy szép bronzérmet

Összességében egy nagyon színvonalas és a világ legjobb versenyzőit felvonultató versenyen lehettek ott a Magyar harcosok. Az elmúlt évek versenytapasztalatiból okulva, az idei évben a Világbajnokság zökkenőmentesen zajlott. A bírói oldal már a verseny kezdete előtt pár nappal megkezdte a munkát így is biztosítva a profi hátteret. A Magyar csapat rengeteg biztatást kapott a bírói oldalt erősítő Papp Valértól és Márhoffer Mártontól, akik a négy napon át folyamatosan, szünet nélkül látták el a bírói feladataikat.
Az egyre több és jobb versenyzőt egy fedél alatt összegyűjtő FILA rendezvények mára olyan alkalmak egyikei lettek, ahol miden olyan, a sportban valamit elérni is kívánó versenyző meg kell jelenjen, aki a legjobbakkal akar küzdeni, és a legjobbak közül szeretne kiemelkedni.

A teljes Magyar eredménylista:
• Stregova Zsolt Pankráció -92Kg 2. hely
• Nagy Ferenc Jácint Pankráció +100Kg 5. Hely
Gi-Grappling 3. Hely
• Sztrancsi Balázs Pankráció -62kg 3. Hely
No-Gi Grappling 10. Hely

• Hollósi Csaba Pankráció -66kg 3. Hely
Gi-Grappling -71kg 9. Hely
• Sárközi Róbert No-Gi Grappling -92kg 12. Hely
• Laczkó Balázs No-Gi Grappling -100kg 9. Hely
• Juhász József Amatőr MMA -62kg 6. hely
• Kalmár István No-Gi Grappling +100kg 5. Hely
• Rőfi Gyula Gi-Grappling -62kg 3. hely


Papp Valér